Aktuelnosti

Aktuelnosti iz LOKa

07.03.2013.

Pridruži mi se - "JOIN ME"

Na samom početku, kolona od oko 1.000 žena iz cijele BiH među kojima su bile klijentice i zaposlenice LOK MKF šetala se od Zemaljskog muzeja do Ekonomskog fakulteta Sarajevo, gdje se održavala centralna manifestacija.
Cilj ovog događaja je jačanje žena kroz promociju poduzetništva žena, pa je u tom kontekstu organizovan i sajam poduzetništva žena, u okviru kojeg je svoje proizvode predstavilo oko 50 samostalnih izlagača, udruženja žena i malih biznisa koje vode uspješne žene iz cijele BiH. Na sajmu je učešće uzela klijentica LOK MKF, Nermina Baščaušević, koja je izlagala ručno rađeni nakit.
U okviru manifestacije je bilo upriličeno obraćanje ambasadora SAD-a Patricka Moona i Švedske Bosse Hedberg, predstavnika institucija BiH, dviju načelnica općina u BiH, kao i obraćanje predstavnika drugih organizacija civilnog društva te uručenje diploma i certifikata.

04.03.2013.

Pripajanje kao recept za stabilnije i sigurnije poslovanje

Mikrokreditna fondacija LOK Sarajevo (LOK MKF), godinama među pet najjačih mikrokreditnih organizacija u BiH, svoj imidž na tržištu gradi na kontinuiranom praćenju zadovoljstva svojih klijenata, unapređenju kvaliteta i širenju dostupnosti svoje ponude što većem broju stanovnika. Mikrokreditna fondacija „Žene za žene International“ Sarajevo (MKF ŽŽI) posvećeno je djelovala i pružala podršku ženskom poduzetništvu.
Ove dvije mikrokreditne fondacije su među prvima prepoznale značaj stabilizacije mikrokreditnog sektora i vlastiti interes u okrupnjavanju mikrokreditnih organizacija, članica AMFI – Asocijacije mikrokreditnih institucija u BiH. MKF ŽŽI je pripojena LOK MKF vlastitim znanjem i snagama čime je napravljen veliki iskorak u pogledu stereotipnog poimanja procesa pridruživanja.


„Stanje na tržištu je vrlo turbulentno i puno izazova. Od upravljačkog kadra se zahtijeva stalno praćenje i analiziranje tržišta, donošenje pravilnih odluka i preuzimanje rizika. Poslovnu politiku je potrebno kontinuirano prilagođavati zahtjevnoj i nimalo lakoj ekonomskoj situaciji u okruženju“, rekao je Nusret Čaušević, direktor LOK MKF. Dalje poručuje kako je upravo zbog navedenih razloga „menadžment LOK MKF donio stratešku odluku o pripajanju čiji je osnovni cilj bio jačanje kapitalne osnove, stabilnosti i kvaliteta portfelja, kako bi našim klijentima i cjelokupnoj zajednici bile pružene povoljnije i kvalitetnije usluge“.

“Konsolidacija mikrokreditnog sektora u BiH je potrebna, ali i neizbježna prvenstveno u cilju poboljšanja efikasnosti u radu samih fondacija. MKF ŽŽI je odabirom LOK MKF dobila pouzdanog partnera koji je preuzeo odgovornost za nastavak finansiranja žena poduzetnica s većim mogućnostima uz značajno poboljšanje palete kreditnih proizvoda i usluga u odnosu na ponudu koju su imale u MKF ŽŽI”, rekla je direktorica MKF ŽŽI, Seida Sarić.
LOK MKF, pojačana pridruživanjem kolegica i kolega iz MKF ŽŽI, u narednom periodu će još predanije i profesionalnije biti na usluzi za 25.000 klijenata širom BiH. Na taj način će direktno doprinijeti kreiranju boljih životnih uslova ekonomski i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, kako na selu tako i u gradu.

Detaljne analize koje su izvršili stručnjaci ove dvije mikrokreditne fondacije, kao i efikasan i uspješno završen process pripajanja jasno indiciraju na pozitivne dugoročne efekte. Ojačana LOK MKF može sa sigurnošću očekivati i veću dostupnost izvora finansiranja u odnosu na sadašnje.
Pripajanje ove dvije fondacije može da služi kao primjer progresivnog iskoraka u okrupnjavanju mikrokreditnog sektora u Bosni i Hercegovini.

„Relizirati ideju okrupnjavanja, te i na taj način dodatno podržati stabilnije i sigurnije poslovanje, bio je naš odgovor u 2012. na izazove iz okruženja„ poručili su iz LOK MKF.

Dodatne koristi za klijente
LOK MKF uz odlične kreditne linije za poduzetništvo klijentima nudi i dodatne vrijednosti u vidu besplatnih savjeta i edukacije pri plasmanu kredita za poljoprivredu, poboljšanje stambenih uslova i energetske efikasnosti.

LOK MKF je prepoznatljiva po izgradnji čvrstih veza sa užom i širom zajednicom u kojoj radi te nastojanju da bude društveno odgovorna finansijska institucija koja podržava mnogobrojne projekte sportskog, kulturnog, humanitarnog karaktera, a pogotovo one koji su namijenjeni djeci, njihovom zdravlju i obrazovanju.

08.02.2013.

LOK MKF otvorila još jednu poslovnicu u Mostaru

U sklopu šestog projekta pod nazivom „poboljšanje životnih uslova na selu“, koji implementira Međunarodni Fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), Mikrokreditna Fondacija LOK, ekskuzivno je izabrana na području Federacije Bosne i Hercegovine, da sarađuje u implementaciji projekta koji ima nesaglediv značaj na svakakako težak položaj poljoprivrednika u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Otvorenjem 50-te poslovnice u gradu na Neretvi, LOK mikrokreditna fondacija potvrđuje svoju geografsku prisutnost djelovanja na području cijele Bosne i Hercegovine. Implementacija ovog projekta omogućila je poljoprivrednicima dobivanje izuzetno povoljnih kredita za kupovinu stoke, nabavku poljoprivredne mehanizacije, adaptaciju štalskih prostora, podizanje nasada drvenastog i jagodičastog voća, kupovinu plastenika i staklenika i sve druge aktivnosti vezane za poljoprivredu, i to uz grace period od nevjerovatnih 18 mjeseci!
Pored klijenata, zvanica i uposlenika, svečanom otvorenju su prisustvovali i izvršni direktor za kredite Denis Jamak kao i rukovodilac Regionalnog ureda u Mostaru, gdin Damir Jurilj, koji je ovom prilikom izjavio kako je Mikrokreditna fondacija LOK, „kroz namjensko kreditiranje doprinijela unapređenju poslovanja malih poljoprivrednika i privrednika i obnovi mnogih domova“, te još jednom istaknuo kako će, „MKF LOK i ubuduće biti prvi i najbolji izbor za poslovanje poljoprivrednika.“
Važno je napomenuti da je kroz ovu mikrokreditnu fondaciju do sada plasirano oko 2,5 miliona KM sredstava namjenjenih poljoprivredi na području općina Livno, Tomislavgrad, Posušje i Mostar. Neposredno tome, ovaj podatak potvrđuje kako MKF LOK kontinuirano i uspješno realizira mikrofinansijske usluge ekonomski slabije razvijenoj kategoriji stanovništva, te pruža ruku pomoći koja bi dugoročno građanima omogućila bolje životne uslove.

19.12.2012.

Sretna Nova 2013. godina.

Svim gradjanima, poslovnim partnerima, a posebno cijenjenim klijentima Sretna Nova 2013. godina.


17.12.2012.

BBC novinarka Stacey Dooley u posjeti klijenticama LOK MKF

Britanska novinarka Stacey Dooley je od 04. do 06. decembra boravila u Bosni i Hercegovini gdje je upoznala žene koje se bave malim biznisom. Zajedno s predstavnicima Care International UK i Care International NW Balkans posjetila je četiri klijentice LOK MKF koje su pokrenule vlastiti biznis zahvaljujući pomoći Lendwithcare-a.
Landwithcare je inicijativa koji su razvili Care International UK i The Co-operative baziran na ideji da putem webstranice Lendwithcare.org Britanci posuđuju novac poduzetnicima u šest zemalja širom svijeta među kojima je i Bosna i Hercegovina.

"Upoznala sam žene koje su izgubile muževe, očeve i braću u ratu i morale su izgraditi svoj život ispočetka. Bilo je teško, jer one ne bi mogle danas izdržavati sebe ni svoju djecu da nije bilo pomoći Lendwithcare.org, koji im je pomogao da pokrenu vlastiti mali biznis", rekla je Stacey Dooley u videu koji je napravljen nakon posjete i promovisan širom svijeta.

Kupovinom vaučera na ovoj stranici prikupljaju se sredstva koja potom budu uplaćena zemljama u razvoju, odnosno ljudima koji su u stanju socijalne potrebe, kako bi pokrenuli vlastiti biznis.

Cijeli video možete pogledati ovdje:
Video http://www.youtube.com/watch?v=Zwd3JznDtyE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Slijedeća strana