Aktuelnosti

Aktuelnosti iz LOKa

05.12.2011.

Posjeta šest milijarditom stanovniku planete zemlje

Adnan Mević je prije dvanaest godina upisan kao šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje i samim time je postao poseban i jedinstven. Adnanov kum je Kofi Anan, po kojem je dobio ime, i koji ga je posjetio u domu Mevića prije dvanaest godina. Od tada su se mnoge stvari promjenile.

Danas Adnan ide u sedmi razred OŠ Safet Beg Bašagić i ni po čemu se ne razlikuje od svojih vršanjaka iako je njegovo ime zabilježeno u školskim knjigama. Odličan je i primjeran učenik koji je koliko toliko zadovoljan onim što ima, a mogao bi imati i više. Mevići žive od skromnih finansijskih sredstava od kojih veći dio odlazi na lijekove Adnanovog teško oboljelog oca.Bili smo u domu Mevića u petak, 02.12., i dočekali Adnana na povratku iz škole. Ovom prilikom smo mu uručili stipendiju za tekuću školsku godinu koja će mu pomoći da bude još bolji učenik. Uspjeli smo barem na kratko nasmijati Adnana kojeg muči bolest očeva i situacija u kojoj se njegova porodica nalazi.


„Svako dijete zaslužuje da bude sretno i da ima osnovno potrebno za život. Adnan jeste poseban samim time što je šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje, ali je ujedno i jako skroman, dobar dječak koji ne traži puno u životu. Od danas Adnan je stipendista LOK MKF i drago nam je da ćemo mu pomoći na putu odrastanja u velikog čovjeka dobrog srca.“

Gospođa Almedina Čaušević-Esko, IDLJR08.11.2011.

Paketi s osnovnim životnim namirnicama za najugroženije

Povodom kurbanskog Bajrama, menadžment i zaposlenici LOK MKF su u utorak, 08.11.2011.godine posjetili Kolektivni centar u Hrasnici koji je privremeni dom za 53 osobe, odnosno 25 porodica.

U Centru u Hrasnici borave raseljene osobe, pretežno iz istočne Bosne, koje su tokom rata izgubile sve što su imale i kojima je krov Kolektivnog centra jedini krov nad glavom. Svoj život provode u jednoj sobi, a uvjeti u kojima žive ove porodice su ispod svakog nivoa. Za hranu se snalaze kako znaju i umiju.

Kao društveno odgovorna organizacija u kojoj rade humanisti velikog srca, menadžment i zaposlenici LOK MKF su donijeli odluku da novac namjenjen za slanje bajramskih čestitki doniraju porodicama koje se nalaze u Kolektivnom centru. U tu namjenu kupljeni su paketi s osnovnim životnim namirnicama i lično uručeni onima kojima je svaka pomoć dobrodošla.

„Ovi paketi s hranom pomoći će da 25 porodica iz Kolektivnog centra ne osjeća se samim jer pruženih ruku koje su spremne da pomognu ima uvijek. Sretni smo da u LOK-u rade ljudi koji su uvijek tamo gdje treba pomoći i kada treba biti human. Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje smo uradili kao kolektiv i sigurno da ćemo nastaviti pomagati“, rekla je ovim povodom gđa Almedina Čaušević Esko, izvršni direktor LOK MKF.

06.09.2011.

Malinjaci na 280 dunuma zemlje

 Caritas Switzerland i LOK MKF u 2011 godini su realizovali proljetnu sadnju malina na području Srednjobosanskog i Bosanskopodrinjskog kantona.
U projektu proljetne sadnje zasadjeno je 160 dunuma zemlje. Poljoprivrednici su dobili kredite po vrlo povoljnoj kamatnoj stopi uz dvije godine grace perioda. Krediti uključuju sadnice, sistem za navodnjavanje, žicu, gnojivo, zaštitna sredstva, prskalicu, analizu zemljišta i stručnu pomoć agronoma od samog početka sadnje pa sve do ubiranja plodova. Vrlo važno je napomenuti da se otkup malina vrši organizovano, a tržište je unaprijed obezbjedjeno.
Planirana je i jesenja sadnja koja počinje u novembru 2011 na dodatnih 120 dunuma zemlje.

„Najbitniji segment ovog projekta je mogućnost kreiranja velikog broja radnih mjesta i izuzetan interes koji vlada medju poljoprivrednicima.
Na ovaj način smo nastavili dugogodišnju i vrlo uspješnu saradnju sa Caritasom” rekli su nam u LOK MKF.
 

29.08.2011.

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Bajram Šerif Mubarek Olsun, svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti, cijenjenim klijentima i poslovnim partnerima.

Kao društveno odgovorna organizacija u kojoj rade humanisti velikog srca, ni u jednom trenutku ne zaboravljamo one kojima pomoć treba. Zato Menadžment i zaposlenici LOK MKF su donijeli odluku da novac namjenjen za slanje bajramskih čestitki doniraju porodici Kovačević. Novčana sredstava su porodici uručena 27.08.2011.godine u sklopu projekta Humana TV.

Potresna priča o desetočlanoj porodici Refika Kovačevića, koji žive u selu Jasike kod Bihaća u drvenoj neuslovnoj baraci, koja prokišnjava, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U baraci koja više liči na daščaru žive Refik i Himzeta i njihova djeca: Izet, Ismet, Elma, Irma, Refika, Senada, Bajrama, Ermina. Dvije kćerke boluju od epilepsije, jedna od njih je dijete sa posebnim potrebama.
Prihoda nemaju, a da bi osigurala obrok za svoju djecu Himzeta svakog dana pređe 12 kilometara do Merhametove kuhinje „Imaret“ u Bihaću... Neimaština, neizvjesnost, tuga.. redovni su gosti ove porodice.


Više informacija možete pronaći na linku projekta Humana TV:
http://tvsa.ba/ba/vijesti/humana_tv_donosi_pricu_o_desetoclanoj_porodici_refika_kovacevica


03.06.2011.

"Dan otvorenih vrata" u kancelariji Ljubuški

Kancelarija Ljubuški se od mjeseca maja tekuće godine nalazi na atraktivnijom lokaciji te je tim povodom organiziran „Dan otvorenih vrata“ za sadašnje i potencijalne klijente LOK MKF s područja Općine Ljubuški.
U ugodnoj atmosferi prisutni su u razgovoru s zaposlenicima LOK MKF iz Ljubuškog i Mostara dobili sve informacije o kreditnim proizvodima i uslugama u LOK-u. Posebna pažnja je posvećena prezentaciji kreditne linije za poboljšanje stambenih uslova koju LOK implementira u saradnji sa Habitat for Humanity.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Slijedeća strana