News

News from LOK

27.05.2014.

Srcem za LOK I LOK-ove klijente!

Kažu, danas se može kupiti sve. Ne slažem se!

Odgovorno tvrdim da se čestitost, vaspitanje i osjećaj da pomogneš drugom čovjeku u nevolji, ne može naći u prodavnici na polici sa ostalim stvarima.
To se ipak stiče godinama, generacijama, mukotrpno, za takve stvari je potrebno vrijeme i htijenje. I zato je to tako vrijedno, dragocjeno.

Moram priznati da sam izuzetno ponosna na sve one koji posjeduju takve osobine u našoj organizaciji a ima ih zaista mnogo.
Bar su ovih dana pokazali da su takvi, ako ne svi onda skoro pa skoro svi!

Ovu snagu, ovu čovječnost, spremnost, odgovornost i humanost samo LOK i LOKOVI ljudi mogu imati!
Gradili smo, gradimo i gradićemo se u ovakvom duhu i ovakvom okruženju.
To je put koji smo sebi trasirali prije 17 godina i kojim ćemo i dalje ići . A taj put se zove put "ČOVJEČNOSTI" i njim idu samo veliki ljudi!

I zato dragi moji uposlenici i dalje budite i ostanite Veliki ljudi!


07.04.2014.

17 godina uspješnog rada i poslovanja LOK MKF

Zaslužili smo da obilježimo i zajedno proslavimo 17. rođendan naše organizacije.
Najveće bogatstvo LOK MKF su njeni ljudi...


Budućnost LOK MKF su oni: naše LOK-ice i LOK-ovce!

Već dugi niz godina LOK MKF nagrađuje najbolje, najvrijednije i najlojalnije...

06.02.2014.

Inovacije klijenta LOK MKF

Poduzetništvo i poduzetnički duh kroz mikrofinasiranje mnoge zemlje u Evropi, pa čak i one sa najvišim prosječnim dohotkom na svijetu, prepoznaju kao glavni pokretač ekonomskog razvoja i jednu od šansi za sprečavanje sve veće nezaposlenost. Čine sve da pomognu i naprave bolje okruženje za svoje poduzetne pokretače malog i srednjeg biznisa. Da i naši poduzetnici znaju biti itekako vrijedni i kreativni, bez obzira na uslove u kojima razvijaju svoj biznis, dokaz je i ovaj prilog koji nam govori da se njihove inovacije i ideje prepoznaju i u Švedskoj, najinovativnijoj zemlji na evropskom kontinentu.Glavni grad Kraljevine Švedske, Štokholm, je ove godine u periodu od 24. do 26. juna bio domaćin 10 po redu Evropske mikrofinansijske konferencije pod nazivom „Innovative Pathways for European Microfinance“. Iz samog naziva konferencije jasno se može zaključiti da ova zemlja posvećuje veliku pažnju inovativnosti pa stoga i ne čudi što i ove godine drži vodeće mjesto na evropskom kontinentu kada je u pitanju ekonosmki razvoj i kreiranje novih radnih mjesta. Iza nje su po inovativnosti Danska, Njemačka i Finska.
Mikrokreditna Fondacija LOK je uzela aktivno učešće na konferenciji ali ovaj put organizacija je bila osmišljena na drugačiji način. Naime, na poziv organizatora, predstavnici LOK MKF su ovaj put bili njeni klijenti koji su učestvovali u „Inovativnoj utrci“ (Innovation race) u trajanju 48 sati. Cilj utrke je bio predložiti najbolja rješenja za poboljšanje mikrofinansijskog poslovanja. Sa klijentima su radili eminentni stručnjaci iz različitih oblasti a tim je predvodio Profesor Kaj Mickos koji je do sada osmislio 30 novih inovacija.
Predstavnici LOK MKF su bili gospodja Mejra Halilović (Sarajevo) i gospodin Kemal Sulejmanović (Visoko), vrijedni poduzetnici i uredni klijenti ove organizacije. Zajedno sa još tridesetak klijenata iz čitave Evrope kada je sat je označio početak utrke otisnuli su se u svijet kreiranja i inovacija. I dok su oni neumorno i bez prestanka radili drugi tim je njihove ideje pretvarao u umjetnička djela, u postere, koji su zadnji dan zajedno sa rezultatima utrke bili prikazani svim učesnicima konferencije. Bila je to iscrpljujuća utrka za Mejru i Kemala koji su dali svoj maksimum, ali su na kraju uspjeli! Organizatori konferencije su snimili kratki film o Kemalu koji je na tečnom engleskom jeziku dao intervju i objasnio svoju ideju pred prepunom dvoranom učesnika.Koliko su inovacije i razvoj poduzetništva putem mikrofinansiranja značajni za Švedsku, zemlju koja ima jedan od najviših prosječnih dohodaka na svijetu, govori i nadahnuto obraćanje Gospodje Annie Loof, Ministrice za poduzetništvo Švedske te prijem koji je organizovao gradonačenik grada Štokholma u „Zlatnoj dvorani“ gradske Viječnice za sve učesnike konferencije.


20.01.2014.

Uspješna priča o LOK MKF o ulaganju u poljoprivredu

Dugogodišnje iskustvo kreditnih službenika, dobro razumjevanje potreba ciljane klijentele kao i same prirode klijentovog života i običaja, konstantna prisutnost na terenu i posjećivanje malih, uglavnom porodičnih gazdinstava u najudaljenijim ruralnim dijelovima naše zemlje te brzina i jednostavnost obrade zahtjeva za kredit su glavni faktori koji su doprinjeli uspješnoj realizaciji ove aktivnosti. Ujedno, sve gore navedeno predstavlja i konkurentsku prednost mikrokreditnih organizacija u odnosu na bankarski sektor.

Činjenica da je LOK MKF plasirala 5.256.200,00 KM za nepunu godinu dana, a cifra u zahtjevima od strane naših klijenata za kredit iz Programa IFAD koju nismo mogli ispoštovati zbog nedostatka sredstava iznosi 400.000+ KM sama po sebi govori koliko je ovo tržište gladno ulaganja u poljoprivredu ali u kombinaciji dobro osmišljenog koncepta ideje i povoljnih sredstava. Ukoliko bi ovim pokazateljima dodali i ukupno plasirana sredstva u poljoprivredu putem Caritas proizvoda u iznosu 150.679,12 KM i proizvoda LOK Poljoprivrednik u iznosu 4.700.850 KM onda bi mogli zaista potvrditi da su nam ovakvi projekti i dalje potrebni jer postaju primjer dobrih praksi i uspješnih inicijativa, naravno, u rukama motivisanih ljudi.26.04.2013.

LOK's project on the world Housing Forum in Geneva

"Improving housing conditions for low-income families"

In the Palace of the United Nations in Geneva from 22nd till 24th april was held second Housing Forum. It is the world's largest event dedicated to improvement of living conditions of socially vulnerable families from around the world.

LOK MCF representatives took part in the forum and presented a successful project "improving housing conditions and raiseing awareness about energy efficiency of low income families". Experts in the field of housing and improving the living conditions of vulnerable population assessed LOK's project with highest grades and praised the goals that the project has achieved in the past 2.5 years. Simultaneously LOK's project is used as an example to establish similar projects in other countries.

During the two days forum, 147 representatives of international institutions and associations discussed the legislation, problems and possible solutions for a better quality of life for the most vulnerable categories of the population, and the forum was closed by Mr. Sven Alkalaj, Executive Secretary of the UN Economic Commission for Europe.

It should be noted that LOK MCF project is being implemented since the end of 2010 in cooperation with Habitat for Humanity International (HFHI), and that so far 2,500 low income families from across the country improved their living conditions through this project. Through this partnership LOK MCF offers the families the opportunity to improve overall housing through targeted investment, free technical advice and affordable loan amounts. In addition to loan and advice the families also receives specially designed manual on basic energy efficiency solutions as guidance for ultimate savings through the implementation of the optimal solution (replacement of old windows and doors, installation of various thermal insulation solutions ...).

So far project’s effects are:
• Improvement of living conditions of a large number of low income families
• Raising awareness about energy efficiency
• Reduction of solid fuel consumption through modernization of heating systems
• Reduction of CO2 emissions by reducing the consumption of solid fuels
• Positive effect on the development of local communities.

Forum was organized by four major international organizations - Habitat for Humanity International (HFHI), International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC), United Nations Development Programme (UNDP), UN Economic Commission for Europe (UNECE) and the United Nations Habitat (UN-HABITAT).

1 2 3 4 5 6