Aktuelnosti

Aktuelnosti iz LOKa

27.05.2014.

Srcem za LOK I LOK-ove klijente!

Kažu, danas se može kupiti sve. Ne slažem se!

Odgovorno tvrdim da se čestitost, vaspitanje i osjećaj da pomogneš drugom čovjeku u nevolji, ne može naći u prodavnici na polici sa ostalim stvarima.
To se ipak stiče godinama, generacijama, mukotrpno, za takve stvari je potrebno vrijeme i htijenje. I zato je to tako vrijedno, dragocjeno.

Moram priznati da sam izuzetno ponosna na sve one koji posjeduju takve osobine u našoj organizaciji a ima ih zaista mnogo.
Bar su ovih dana pokazali da su takvi, ako ne svi onda skoro pa skoro svi!

Ovu snagu, ovu čovječnost, spremnost, odgovornost i humanost samo LOK i LOKOVI ljudi mogu imati!
Gradili smo, gradimo i gradićemo se u ovakvom duhu i ovakvom okruženju.
To je put koji smo sebi trasirali prije 17 godina i kojim ćemo i dalje ići . A taj put se zove put "ČOVJEČNOSTI" i njim idu samo veliki ljudi!

I zato dragi moji uposlenici i dalje budite i ostanite Veliki ljudi!


07.04.2014.

17 godina uspješnog rada i poslovanja LOK MKF

Zaslužili smo da obilježimo i zajedno proslavimo 17. rođendan naše organizacije.
Najveće bogatstvo LOK MKF su njeni ljudi...


Budućnost LOK MKF su oni: naše LOK-ice i LOK-ovce!

Već dugi niz godina LOK MKF nagrađuje najbolje, najvrijednije i najlojalnije...

06.02.2014.

Inovacije klijenta LOK MKF

Poduzetništvo i poduzetnički duh kroz mikrofinasiranje mnoge zemlje u Evropi, pa čak i one sa najvišim prosječnim dohotkom na svijetu, prepoznaju kao glavni pokretač ekonomskog razvoja i jednu od šansi za sprečavanje sve veće nezaposlenost. Čine sve da pomognu i naprave bolje okruženje za svoje poduzetne pokretače malog i srednjeg biznisa. Da i naši poduzetnici znaju biti itekako vrijedni i kreativni, bez obzira na uslove u kojima razvijaju svoj biznis, dokaz je i ovaj prilog koji nam govori da se njihove inovacije i ideje prepoznaju i u Švedskoj, najinovativnijoj zemlji na evropskom kontinentu.Glavni grad Kraljevine Švedske, Štokholm, je ove godine u periodu od 24. do 26. juna bio domaćin 10 po redu Evropske mikrofinansijske konferencije pod nazivom „Innovative Pathways for European Microfinance“. Iz samog naziva konferencije jasno se može zaključiti da ova zemlja posvećuje veliku pažnju inovativnosti pa stoga i ne čudi što i ove godine drži vodeće mjesto na evropskom kontinentu kada je u pitanju ekonosmki razvoj i kreiranje novih radnih mjesta. Iza nje su po inovativnosti Danska, Njemačka i Finska.
Mikrokreditna Fondacija LOK je uzela aktivno učešće na konferenciji ali ovaj put organizacija je bila osmišljena na drugačiji način. Naime, na poziv organizatora, predstavnici LOK MKF su ovaj put bili njeni klijenti koji su učestvovali u „Inovativnoj utrci“ (Innovation race) u trajanju 48 sati. Cilj utrke je bio predložiti najbolja rješenja za poboljšanje mikrofinansijskog poslovanja. Sa klijentima su radili eminentni stručnjaci iz različitih oblasti a tim je predvodio Profesor Kaj Mickos koji je do sada osmislio 30 novih inovacija.
Predstavnici LOK MKF su bili gospodja Mejra Halilović (Sarajevo) i gospodin Kemal Sulejmanović (Visoko), vrijedni poduzetnici i uredni klijenti ove organizacije. Zajedno sa još tridesetak klijenata iz čitave Evrope kada je sat je označio početak utrke otisnuli su se u svijet kreiranja i inovacija. I dok su oni neumorno i bez prestanka radili drugi tim je njihove ideje pretvarao u umjetnička djela, u postere, koji su zadnji dan zajedno sa rezultatima utrke bili prikazani svim učesnicima konferencije. Bila je to iscrpljujuća utrka za Mejru i Kemala koji su dali svoj maksimum, ali su na kraju uspjeli! Organizatori konferencije su snimili kratki film o Kemalu koji je na tečnom engleskom jeziku dao intervju i objasnio svoju ideju pred prepunom dvoranom učesnika.Koliko su inovacije i razvoj poduzetništva putem mikrofinansiranja značajni za Švedsku, zemlju koja ima jedan od najviših prosječnih dohodaka na svijetu, govori i nadahnuto obraćanje Gospodje Annie Loof, Ministrice za poduzetništvo Švedske te prijem koji je organizovao gradonačenik grada Štokholma u „Zlatnoj dvorani“ gradske Viječnice za sve učesnike konferencije.


20.01.2014.

Uspješna priča o LOK MKF o ulaganju u poljoprivredu

Dugogodišnje iskustvo kreditnih službenika, dobro razumjevanje potreba ciljane klijentele kao i same prirode klijentovog života i običaja, konstantna prisutnost na terenu i posjećivanje malih, uglavnom porodičnih gazdinstava u najudaljenijim ruralnim dijelovima naše zemlje te brzina i jednostavnost obrade zahtjeva za kredit su glavni faktori koji su doprinjeli uspješnoj realizaciji ove aktivnosti. Ujedno, sve gore navedeno predstavlja i konkurentsku prednost mikrokreditnih organizacija u odnosu na bankarski sektor.

Činjenica da je LOK MKF plasirala 5.256.200,00 KM za nepunu godinu dana, a cifra u zahtjevima od strane naših klijenata za kredit iz Programa IFAD koju nismo mogli ispoštovati zbog nedostatka sredstava iznosi 400.000+ KM sama po sebi govori koliko je ovo tržište gladno ulaganja u poljoprivredu ali u kombinaciji dobro osmišljenog koncepta ideje i povoljnih sredstava. Ukoliko bi ovim pokazateljima dodali i ukupno plasirana sredstva u poljoprivredu putem Caritas proizvoda u iznosu 150.679,12 KM i proizvoda LOK Poljoprivrednik u iznosu 4.700.850 KM onda bi mogli zaista potvrditi da su nam ovakvi projekti i dalje potrebni jer postaju primjer dobrih praksi i uspješnih inicijativa, naravno, u rukama motivisanih ljudi.26.04.2013.

LOK-ov projekt na svjetskom Housing forumu u Ženevi

„Poboljšanje stambenih uslova kod porodica s niskim primanjima“

U Palati Ujedinjenih Nacija u Ženevi, od 22. do 24.aprila održan je drugi po redu Housing forum. Riječ je o najvećem svjetskom događaju posvećenom rješavanju pitanja poboljšanja uslova stanovanja socijalno ugroženih porodica iz cijelog svijeta.

Predstavnici LOK MKF su uzeli učešće na forumu i predstavili uspješan projekt „poboljšanja stambenih uslova i podizanja svijesti o energetskoj efikasnosti porodica s niskim primanjima“. Eksperti iz oblasti rješavanja stambenih pitanja i poboljšanja uslova stanovanja ugroženih kategorija stanovništva ocijenili su LOK-ov projekt najvišim ocjenama i pohvalili ciljeve koje je projekt ostvario u protekle 2,5 godine. Istovremeno LOK-ov projekt je korišten kao primjer uspostave sličnih projekata i u drugim zemljama.

Tokom dva dana foruma 147 predstavnika svjetskih institucija i udruženja razgovaralo je legislativi, problemima i o mogućim rješenjima za bolji kvalitet života najosjetljivijih kategorija stanovništva, a forum je zatvorio gospodin Sven Alkalaj, izvršni sekretar UN ekonomske komisije za Evropu.

Treba istaći da LOK MKF projekt implementira od kraja 2010.godine u saradnji sa Habitat for Humanity International (HFHI) i da je do sada 2.500 porodica s niskim primanjima iz cijele Bosne i Hercegovine poboljšalo svoje stambene uslove zahvaljujući ovom projektu. Kroz ovo partnerstvo LOK MKF nudi priliku da kroz ciljane i smišljene investicije, besplatne stručne savjete LOK građevinskog inžinjera te pristupačne iznose kredita porodice poboljšaju sveukupne uslove stanovanja. Pored kredita i savjeta porodica dobije i posebno izrađen priručnik na temu bazičnih energetski efikasnih rješenja kao vodilju za krajnju uštedu kroz implemetaciju optimalnog rješenja (zamjena dotrajalih prozora i vrata, ugradnja različitih termo-izolacionih rješenja...).

Do sada ostvareni efekti:
• Poboljšanje uslova stanovanja velikog broja porodica s niskim primanjima
• Podizanje svijesti o energetskoj efikasnosti
• Smanjenje potrebne količine čvrstog goriva kroz modernizaciju sistema grijanja
• Smanjenje emisije CO2 kroz smanjenje potrošnje čvrstog goriva
• Pozitivan efekt na razvoj lokalne sredine.

Forum su organizirale četiri velike svjetske organizacije: Habitat for Humanity International (HFHI), Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC), Razvojni program Ujedinjenih Nacija (UNDP), UN ekonomska komisija za Evropu (UNECE) i Program Ujedinjenih Nacija za ljudska naselja (UN-HABITAT).